Samen zijn we de gemeente Stichtse Vecht....

Dag van de Mantelzorg | 10 nov. 2021

Dag van de Mantelzorg | 10 nov. 2021

Mantelzorg
Mantelzorg

Vandaag op 10 november 2021 wordt in Nederland extra aandacht gevraagd om de wereld van de Mantelzorger. Eén op de drie bewoners zorgt regelmatig voor iemand in de directe sociale omgeving. In de gemeente Stichtse Vecht zijn bijna 20.000 bewoners (boven de 15 j. oud) actief als mantelzorger. Voor meer dan drieduizend bewoners is deze zorg langdurig en intensief, voor bijna tweeduizend bewoners is deze zorg zwaar belastend. Veel jongeren krijgen elke dag te maken met mantelzorg, welke ze zelf verlenen voor hun zieke ouder(s). De jongeren voelen zich schuldig, schamen zich voor hun situatie, waardoor eenzaamheid om de hoek staat. School, werk, een sociaal leven en de mantelzorg zijn vaak heel moeilijk te combineren, wat een groot risico is voor verdere buitensluiting in de samenleving. Samen Stichtse Vecht ziet de mantelzorgers als een bijzondere groep mensen waar veel aandacht voor nodig is.

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. | Mantelzorg.nl

Het is enorm belangrijk dat we als bewoners deze groep mensen signaleren én ondersteunen waar nodig. Hier kan je lezen wat jij als directe omgeving kan doen voor de mantelzorger. De gemeente Stichtse Vecht deelt sinds dit jaar weer een mantelzorgcompliment uit, war de mantelzorgers zichzelf voor kunnen registreren. Dit jaar (2021) hebben ruim 520 mantelzorgers dit compliment mogen ontvangen, een tegoedbon die te besteden is bij ruim 150 lokale ondernemers. 

In de gemeente Stichtse Vecht is Welzijn Stichtse Vecht verantwoordelijk voor het Steunpunt Mantelzorg. Hier kan de mantelzorger terecht voor:

  • informatie en advies
  • praktische steun
  • emotionele steun en een luisterend oor
  • gespreksgroepen en lotgenotencontact

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Steunpunt Mantelzorg van Welzijn Stichtse Vecht.

Wil je ook weten of jij mantelzorger bent? Doe de test!

Verhalen van jonge mantelzorgers

Onderwijs combineren met mantelzorg is een pittige opgave. Jolinda en JamieLee vertellen er je het één en ander over in onderstaande filmpjes!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?
Skip to content